Kolakakor

Hej

För några dagar sen så hittade jag ett recept i Allas nr.48 2009 och blev så himla sugen på att baka. Något som inte händer alltför ofta (förutom pepparkakor) för vanligtvis så händer det någon mindre olycka som jag inte riktigt räknade med. Först gick allt bra, jag knådade ihop degen och rullade ut den på plåten, so far so good, när allt var klart så hade jag tänkt att jag skulle smälta vit choklad och droppa över kakorna. Jättegott sa den lilla rösten i mitt huvud! Eftersom jag inte ville misslyckas så kollade jag till och med upp på google hur man bäst skulle lyckas med en sån enkelt grej. Jag skulle vilja säga att min största nackdel är att jag är en otålig jäkel som inte låter var sak ta sin tid. Så för att chokladen skulle smälta bättre så ökade jag värmen, dåligt och ogenomtänkt beslut. Chokladen blev grynig och blasking på samma gång, så för at rädda den så smetade jag ut lite grann ändå på kakorna. Ja, det blev ju inte äckligt, men de ser inget vidare trevliga ut heller. Så tyvärr blir det inga bilder xD.

Till mitt försvar så blev de goda ändå :D och här är receptet, det är som kolakakor fast med pepparkakssmak.

100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
----------
Istället för kanel, ingefära och nejlikor använde jag pepparkakskrydda, finns att köpa i påse i affären. Det gick lika bra :)

Blanda allt till en smidig deg och rulla ut den i två längder på en plåt och platta till lite. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 12 min. Skär i sneda bitar medan den är varm. Lycka till!

Kram Frida

1:a advent

När första ljuset brinner 
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent


Hoppas att ni alla har haft en mysig första advent idag.
Kram Frida

Jul på Ikea

Hej

Nu har jag suttit och suktat efter alla fina saker som Ikea har på sin hemsida. Vill ha! Vill ha! Vill ha! Lägger upp några smakprov på det som jag tyckte bäst om :) Vad tycker ni?

 Varför inte ge bort en liten fin potpurri-påse till mormor?

 Varför inte hänga dessa med lite juliga polkagrisar i granen?

 Varför inte lite nya pepparkaksformar?

 Varför inte förnya julen lite och ta in en gnutta amerikans tradition med julstrumpor?

 Varför inte byta ut några av de gamla julkulorna?


Imorgon är det äntligen första advent! :D

Kram Frida

Julgodis

Hej

Nu har jag kommit på den bästa julklappen till min morfar :). Varje gång jag har frågat mormor vad jag kan köpa till morfar så säger hon bara godis. Men hur kul är det att bara få godis egentligen? Det är inte så personligt känner jag. Så för att slå ihop godis och personligt i en present, kom jag på en supersmart idé. Okej det var kanske inte jag egentligen, jag såg det i en av mina jultidningar :P. Men i alla fall, jag tänkte ta olika sorters godis och byta ut förpackningen så att säga. Det är ju bara till att byta ut påsen och sen sätta på en egen etikett :D
Jag ska se om jag kan lägga upp lite bilder när jag är klar :)

Kram Frida

Let it snow

Hej

Jag vet inte hur ni känner inför snön, men den välkomnas varmt hos mig. Kanske för att jag aldrig har beövt köra bil i ett snöoväder eller skottat någon infart i mitt nittonåriga liv. Så varje år på den här tiden av året så börjar jag vänta med pirr i magen, när kommer snön!? Hittills har det kommit två små skvättar som efter en halvtimme var regn igen. Men nu har det bannimej regnat klart tycker jag! När kommer snön!? Var det inte väldigt längesen vi ade snö i december i den här delen av Sverige (alltså de södrare delarna, men inte tillräkligt långt ner för att vara Skåne). Det brukar komma pyttelite och sen framåt januari, februari så kommer det istället. Jag är så trött på det! Är det verkligen växthuseffekten som är boven eller spelar mitt minne mig ett fult spratt? Hur var det egentligen förr (med förr menar jag runt för så där femton år sen, och längre det är ockås helt okej :P) Jag väntar fortfarande på att ta fram vinterjackan, men den dagen känns väldigt avlägsen nu, det är ju knappt inte ens kallt. Nej nu tycker jag faktiskt att det kan snöa :D

Kram Frida

Advent

Hej

Jag kan inte riktigt fatta att om några dagar så är det redan första advent, sen kommer det gå så fort till jul. Det känns nästan som att det redan är över och jag är inte ens klar med någonting. Har köpt några julklappar och satt upp julgardiner men sen så har allt dött ut lite. Jag som skulle städa hela mitt rum och helt garderoberna också innan jul, men det har ju inte blivit av. Tänkte att nästa vecka får jag se till att bara städa och plugga för att bli klar med allt innan jul. När jag har gjort det, så kanske jag kan unna mig att beställa Jul i Kapernaum. Minns ni den? Tror att det var 94 eller 95 den gick, jag minns inte riktigt allt, men minns i alla fall att jag tyckte väldigt mycket om den då när jag var liten :)


Kram Frida

på tal om pepparkakor...

Hej :D




Jag är en liten sucker för Sunes jul, så här kommer ett till avsnitt :) titta och njut!

Kram Frida

30 dagar kvar

Hej

Vet ni vilket som är mitt favorit ordspråk? Många bäckar små, det kan användas till nästan allt i alla situationer. För det spelar ingen roll hur mycket du gör så länge du har gjort något. Alla måste hjälpa till, men när det gäller hjälp kan man inte bara sitta på sin bak och göra ingenting i väntan på att någon annan ska göra det först. Därför tycker jag att ni alla ska gå in på länken nedan och se vad ni kan göra för att hjälpa till. öpnna era hjärtan för ett som berhöver hjälp :)
Ibland är 15 minuter allt som behövs för att hjälpa till!

http://www.hjart-lungfonden.se/jul






Kram Frida ♥

Pepparkaksbak

Hej

I fredags satte jag igång med årets första pepparkaksbak, tror kanske också att det får bli mitt enda för i år. Hur som helst så luktade hela köket mumma, precis som när man var liten :D. Pepparkakslukt är bland det godaste som finns! Dessutom så tog jag självklart lite bilder för att dela med mig av det goda, det bästa hade väl kanske varit att alla hade en sån där tv-maskin som Willy Wonka har så att ni kunda ta ut dem ur datorn och smaka :D men ni får hålla till godo med mina bilder och era pepparkakor blir säkert också jättegoda :D




Tack för tipset om adventskalendern, det blev jättebra :D

Kram Frida

Stop stop stop!

Hej

Ni vet den där adventskalendern som jag tjatar om hela tiden. Gör INTE samma misstag som jag, i de flesta affärer finns bara Aladdin hjärtan i 125gr dvs 20 st chokladhjärtan, alltså 4 st för lite för att göra en chokladkalender. Dessutom var noga med att hålet ni gör på kristyrtuben inte får vara för stort, för då är det omöjligt att skriva siffror på hjärtanen som är ganska små.

Så nu sitter jag här utan kalender till min vän, som jag ska träffa imorgon. Har ni något annat tips på julkalender som går fort och inte kräver så mycket tillbehör?

Kram Frida

Pepparkakor

Hej

Nu har mamma börjat köpa hem pepparkakor, så nu står det en röd burk i skafferiet som man bara inte kan låta bli att gå och plocka i allt som oftast. Det är ju så farligt gott med de där bruna hjärtanen som får en att längta efter julen ännu mer än vanligt. Dessutom var jag på söndagsfika hos min syster i helgen, självklart har hon varit så pysslig och knåpat ihop egen deg och gjort pepparkakor (SMASKENS!). Därför fick jag sån god lust att baka peppaskakor i veckan, så jag tror faktiskt att det får bli så, eller i alla fall köpa hem degen. Tänkte att jag skulle försöka julpyssla litegrann nu innan första advent, sätta upp julgardiner och scrappa julkort kanske. Men annars har jag ett projekt som jag ska göra innan dess. Jag har en vän som älskar choklad och som verkligen behöver lite uppmuntran har jag fått för mig :) Så om ni minns mitt adventskalendertips för vuxna, det ska jag göra till henne. Hon kommer verkligen bli överaskad och glad förhoppningsvis. Tänkte sätt fast små kort på insidan av locket med små hälsningar som hon får öppna vissa dagar och sen under chokladen så tänkte jag gömma en cd-skiva som jag har knåpat ihop med riktig feel-good musik :)

Men först ska jag bläddra lite i jultidningarna för mer inspiration.

Kram Frida

Julfilm

Hej

Sitter här och letar efter någon julfilm att köpa. Jag trodde att det skulle finnas mer på Cdon, men mesta dels av deras filmer är Barbie firar jul, musse och hans vänner och norska julkalendrar, inte riktigt vad jag är ute efter. Hittade dock en som kanske verkar lovande, Stalking Santa: Miljontals människor tror på jultomten. Tusentals hävdar att de har sett honom. Bara en man är dum nog för att försöka
bevisa hans existens. I denna skruvade komedi ser vi den självutnämnde "tomteexperten" Dr Lloyd Darrow. Han ger sig på
allt från konspirationer på regeringsnivå och fifflande företag till löjliga varuhustomtar i en sanslös jakt på världens äldsta julgåta...

Vad tror ni?

Nystart

Hej

Fick ett tips om att registrera oss på julbloggar.se, så det sitter jag och pillar med nu :). Det kanske kommer lite fler besökare hit då, för nu börjar jag komma ikapp med julkänslorna känner jag. Köpte 101 nya idéer från Allt i Hemmet nu i elgen och det finns så mycket pyssel som man kan göra ju! Det är så kul, jag älskar att pyssla! Men när jag slog upp sidan där de hade målat bruna pepparkaksgubbar och gummor på väggen så kändes det lite drastiskt. Även om jag älskar Julen över alla andra högtider på året så är jag inte berädd att ändra på den fasta inredningen så att säga. Istället tror jag att jag ska satsa på bokstavspepparkakor i år :) tror att det kan bli bra, lite variation från de gamla vanliga grisarna och hjärtanen.

Kram Frida

have a little faith

Hej

Jag vet att det har varit rätt dött här den senaste veckan och jag ber verkligen om ursäkt. Jag har haft lite jultorka på sistone, men ge inte upp hoppet om oss. Snart är vi tillbaka i sadeln, Kajsa har lovat att börja blogga snart också. Det ska bli spännande att se vad hon hittar på :).

Kram Frida

Julklappar

Hejhej

Idag var jag på Gekås med min mormor och köpte massor av julklappar. Pappa ska få en film, för han älskar filmer. Mormor och morfar ska få en liten blanding av blockljus, doftpåsar, mönstrade näsdukar och grytlappar i matchande färger (vit och ljus limegrön, passar perfekt i deras kök!). Farmor och farfar ska få en jättefin glasskål ifrån Orrefors. Tänk vad mycket dom har på Gekås :D

Kram


Grinchen

Hej

Idag kom pappa hem lite tidigare än vanligt, och som han har tjatat om Grinchen i två långa veckor! :P Så nu ska vi äntligen se den, fast att jag redan har sett den två gånger på bara några veckor. Men man kan ju inte få för mycket av julen, eller kan man det?
Imorgon ska jag som sagt till Gekås och försöka köpa lite julklappar, men det är så svårt att komma på den där perfekta presenten. Nu när man inte är liten längre så kan man inte komma undan med att måla en teckning eller göra en pärlplatta längre. Till farmor och farfar ska jag och min syster ge fina stärnljushållare från Kosta Boda och till Mormor och morfar tänkte jag plocka ihop något lätt, lite ljus och sånt som jag kan dekorera eller något. Men mamma och pappa!? Det är jättesvårt, har ni några tips?

Tänkte också passa på att tipsa om några julfilmer som jag älskar!
The Holiday - ett måste i jultider och andra tider om året också :P
Nu är det jul igen - Det finns tre st och alla är lika bra, men min favorit är trean :)
Klappjakten - Jag vet att the Terminator är med och det är lite löjligt, men jag såg den när jag var liten och den har fastnat :D

Det kommer fler senare :P

Kram Frida

En månad kvar

Hej

Ja, nu är det ju bara en månad kvar tills första december och det känns lite overkligt att julen faktiskt är så nära nu. I veckan ska jag ut på jakt efter lite julklappar och försöka mig på ännu ett besök på Gekås. En annan sak, jag vet att det kanske är lite tidigt, men jag hittade min julklänning! Den är precis lagom uppklädd om man har en svart kofta till, men man kan ändå ha den på nyår när det är lite mer festligt. Jag råder er verkligen att börja kolla lite smått, t ex Ellos har fått in jättemycket snyggt. Jag hittade min klänning på Halens, och där fanns också många andra fina varianter.




Kram Frida

RSS 2.0